Нержавіюча сталь постійно в побуті у людини, в різних сферах діяльності: як у побутовій сфері, так і на виробничій. Відповідно, нержавійка буває технічна і харчова. У багатьох може виникнути логічне запитання: а чим відрізняється харчова нержавіюча сталь від технічної?

Слід зазначити, що подібні поняття використовуються виключно «в народі». Офіційно прописаних відмінностей немає. Проте є способи, за допомогою яких можна відрізнити один вид від іншого.

В першу чергу варто розібратися в самих цих поняттях. Відповідь вже в самій назві:

  1. Харчова нержавіюча сталь застосовується в харчовому сегменті (молокозавод, ресторанний бізнес і т.д.) і в побуті (господинями на кухні).
  2. Технічна нержавіюча сталь застосовується на виробництвах (виготовлення різноманітних деталей: клапанів, фітингів, труб).

Чи можливо середньостатистичному користувачеві визначити, чим відрізняється харчова нержавіюча сталь від нехарчової? Основна відмінність криється в обробці покриття матеріалу. Спочатку їх відрізняють просто візуально. Адже матеріал, який стикається безпосередньо з їжею, буде мати слизьку поверхню, без пухирців. А ось той матеріал, який використовується на виробництві, відрізняється матовою поверхнею.

 

Особливості двох видів нержавійки, як відрізнити

Для того щоб ще більше заглибитися: в чому відмінність харчової нержавійки від технічної, потрібно перерахувати характеристики цих двох типів сталі.

Харчова нержавійка постійно стикається з продуктами, і основним завданням при використанні цього виду металу є недопущення корозії в результаті контактування з їжею. Тому, щоб уникнути цього, до складу металу додають хром. Також можуть входити титанові і нікелеві додавання.

Ще однією особливістю цієї нержавійки можна вважати те, що вона не змінює свій вигляд або колір залежно від середовища, в якому вона знаходиться.

Звичайна нержавійка не контактує з їжею, з цієї причини її стійкість до того ж середовища може бути нижче. Це може перевірити кожен: якщо опустити метал в оцтовий розчин, і він потемніє — перед вами звичайна нержавіюча сталь. Якщо збережеться колір і ніякої реакції не відбудеться — значить, харчова.

 

Які марки нержавійки зарекомендували себе

Компанія «Армашоп» займається продажем арматури з нержавіючої сталі високої якості — AISI 304 і AISI 316. На сайті представлена ​​велика кількість виробів для різних цілей застосування.

Якщо говорити про харчовому сегменті, то модель 12Х18Н10Т (аналог AISI 321), найпопулярніша. Поряд з нею — 08Х18Н10 (аналог AISI 304), яка цілком здатна стати широко використовується внаслідок своєї невисокої вартості.

Але, насправді, всі ці матеріали не дуже між собою відрізняються: їх характеристики схожі, різниця може бути тільки в ціні і виробника.

Технічна нержавейка в основному представлена ​​маркою AISI 430. Вона добре обробляється і не піддається корозії. Застосовується марка в різному устаткуванні, присутня в побутовій техніці, широко популярна в дизайні та архітектурі.

 

застосування виробів з харчової нержавійки на заводі картинка

Де застосовують харчову нержавійку

Харчова нержавійка широко використовується в кулінарній сфері, а також в побуті. Вона потрібна для виготовлення:

  • кухонних приладів: ножів, вилок, ложок, лопаток і багато чого іншого;
  • всіляких ємностей для їжі;
  • дек;
  • поверхонь газових та електричних плит.
  • трубопроводів з транспортування молока, сиропів і інших продовольчих рідин.

На закінчення потрібно ще раз відзначити, що немає чіткого визначення, чим відрізняється харчова нержавіюча сталь від технічної, крім сфер їх застосування. Однак, все ж існують деякі відмінності за складом металів, а також їх поведінки в тому чи іншому середовищі. Тому при підборі трубопровідних виробів з нержавіючої сталі конкретно для вашої системи за допомогою звертайтеся в наш відділ продажів за вказаними на сайті контактами.