Що входить до складу нержавіючої сталі

Щоб відповісти на питання, нержавійка магнітиться чи ні, розглянемо докладніше з яких компонентів складається нержавіюча сталь.

Склад хімічного типу нержавіючої сталі може варіюватися від того, який тип і марку має той чи інший сплав. До головних особливостей нержавійки відносять наявність такого елемента, як хром, а також знижена наявність вуглецю.

Останній елемент є важливим для того, щоб виготовити сталь такого типу, так як він робить кінцевий сплав максимально міцним. Даний варіант нержавіючої сталі повинен мати антикорозійні властивості.

Також в нержавійку входять титанові, фосфорні, молібденові, нікелеві сполуки. Їх процентне співвідношення залежить від марки стали, а також від її типу. Так, наприклад, часто зустрічається нержавіюча сталь типу А2, яка має в своєму складі 10% нікелевого елемента, 18% хрому і 0,05% вуглецевих сполук. Іншу частину сплаву буде займати залізо, а також супутні компоненти.

 

Читайте також статтю Розшифровка маркувань нержавіючої сталі

 

Види і класифікація нержавійки

Нержавійка може класифікуватися залежно від тієї країни, де вона виробляється. Однак такий елемент має загальні принципи. Вид нержавійки буде варіюватися в залежності від того, який хімічний склад, властивості і внутрішню структуру має готовий матеріал. З огляду на це, нержавійка буває магнітна і немагнітна.

  1. Феритні матеріали.

Даний клас має підвищений вміст хрому. У ньому є 20% цієї речовини. Саме тому така сталь також носить назву "хромиста". Цей варіант хімічного складу допомагає матеріалу бути стійким до агресивних впливів зовнішнього навколишнього середовища. Також сплав цієї категорії буде мати магнітні властивості. Нержавійка даного типу має більш дешеву вартість і широкі області застосування.

  1. Аустенітні матеріали.

Дана група сплавів має у наявністі хромисті і нікелеві елементи. Це дозволяє відрізняти їх від інших варіантів нержавійки. Сталь даної групи має підвищену міцність і гнучкість на відміну від її аналогів. Така нержавійка буде добре піддаватися зварювальним процесам і буде стійкою до корозії.

магніт не липне до фланця з нержавійки AISI304 картинка

Такі властивості роблять її найбільш затребуваною в харчовій промисловості, медицині і фармацевтиці. Цей варіант стали відносять до немагнітного металу.

 

Нержавіючі стали, що не магнітяться

Найчастіше для випуску сталі антикорозійного типу використовують сплави з максимальним вмістом хрому (Cr), нікелю (Ni) і марганцю (Mg). З них випускають величезну кількість різного харчового обладнання та продукцію для використання в різних областях. До немагнітних сталей можна віднести:

  • Аустенітні. Їх використовують для випуску оснащення для судів, холодильних установок, харчової та медичної промисловості, кухонного посуду і сантехніки. Сюди можна віднести марку AISI 304.
  • Аустенітно-ферритні. Головний плюс цього сплаву — підвищена міцність і стійкість до розтріскування.

Саме через таке широке використання даної немагнітної марки сталі, більшість користувачів вважають, що вся нержавійка не магнітиться.

 

НЖ сталі, які магнітяться

Існують види сплавів, стійких до іржі, які при дії магніту притягуються:

  • Мартенситні. Мають високу міцність, добре піддаються шліфуванню та поліруванню, висока стійкість до корозії, обробляються за допомогою штампування, різання і зварювання. Застосовуються також для виробництва столових приладів.
  • Феритні. Приклад — AISI 430. Це найбільш затребувана недорога марка стали з магнітними властивостями. Марка AISI 430 застосовується для випуску харчового обладнання (ваги, мийки, різні ємності для обробки продуктів і т.п.).

Тому з упевненістю можна сказати, що нержавійка магнітиться, якщо відноситься до цих двох типів сплавів.

 

Чи магнітиться харчова нержавіюча сталь

Відповідаючи на це питання, необхідно відзначити наступні моменти. За допомогою магніту звичайно можна спробувати визначити харчову нержавійку в побутових умовах, але це не дасть однозначної відповіді, і ми не зможемо визначити корозійну стійкість металу.

Як ми вже писали вище в статті, виходячи з елементів, які входять в структуру різних марок нержавіючої сталі, вона може магнітитися і при цьому успішно застосовуватися в харчовій галузі.

 

харчова нержавійка магнітиться картинка

Яка харчова нержавійка магнітитися, а яка ні

На магніт не можуть реагувати сплави, що мають низьку присутність вуглецю (C) і велику кількість нікелю (Ni) в своєму складі. Такі метали відмінно підходять для виготовлення ємностей, які розраховані на тривале зберігання або транспортування харчових рідин.

Нержавіюча сталь з великою кількістю вуглецю (більше 0,9%) має магнітні властивості і не рекомендується до використання в прямому контакті з кислим або іншим агресивним середовищем.

Отже, для визначення якості нержавійки даного типу необхідно застосовувати різні кислоти. Сплави, що використовуються в цій галузі промисловості, включають до свого складу багато легуючих добавок, отже, їх плівка на поверхні міцніше і не містить заліза.

 

Чи впливають магнітні властивості нержавіючої сталі на її застосування

Після відповіді на питання, чи липне магніт до нержавійки, можна з упевненістю сказати, що магнітні властивості нержавіючої стали не впливають на її опірність корозії.

У той же час здатність намагнічуватися може вплинути на застосування виробу в тому чи іншому робочому середовищі харчової промисловості, фармацевтики та медицини. Адже, як ми вже з'ясували раніше в тексті, немагнітні марки нержавійки вважаються більш якісними і стійкими, відповідно можуть використовуватися в кислих і агресивних середовищах.

Щоб не допустити помилок при підборі, необхідно купувати продукцію з нержавіючої сталі у відомих виробників і їх представників. А також обов'язково консультуватися перед покупкою з приводу можливості експлуатування НЖ виробу в тому чи іншому робочому середовищі.

Компанія Армашоп є офіційним постачальником трубопровідної і запірної арматури з нержавіючої сталі на території України. Наша продукція успішно використовується на харчових і лікеро-горілчаних заводах, в медичній і хімічній галузях.