Вагомість нержавіючої сталі в харчовій промисловості, безперечно, велика за рахунок її дуже високих експлуатаційних якостей. З появою сучасних технологій з'явилася можливість удосконалити багато технологічних процесів у даній індустрії багато в чому завдяки нержавіючій сталі. Так як дуже часто доводиться мати справу з високими температурами та агресивними речовинами.

Безумовно, харчова нержавійка значно впливає на забезпечення тривалості роботи всього комплексного обладнання на виробництві. Має жаростійкість, завдяки чому використовується в досить великих діапазонах температур. Має збалансований склад та особливу технологію обробки, тим самим показує опір до корозії та періоду зношування.

Корозієстійкість видобувається шляхом додавання хрому 12% і вище до складу виробу, який повністю покривається оксидною плівкою, багатою хромом і нікелем. Таким чином, утворює захист виробу від несприятливих впливів.

стійкість до корозії різних марок нержавіючої сталі картинка

 

Особливості марок нержавіючої сталі для харчової промисловості

Переважно найпопулярнішими марками сталі харчової нержавійки в даний час є ті види, які належать до серій AISI 304, AISI 316, AISI 321 та їх аналоги 08Х18Н10, 07Х18Н13М2, 08Х18Н10т, 12Х18Н10Т.

Така сталь часто задіюється для різних предметів у сучасній промисловості. Можемо виділити такі переваги:

  • Висока міцність та пластичність при середніх температурах;
  • Гарна зварюваність;
  • Доступна ціна;
  • Зовнішній вигляд;
  • Високий рівень корозійної стійкості.

 

Для виробництва продуктів харчування зазвичай використовують нержавіючі труби. Які відповідають обов'язково вимогам і правилам стандарту DIN11850, за яким вказано склад виробу та якість зварювання з'єднань. Компанія Армашоп має у своєму асортименті такі нержавіючі труби, які цілком відповідають усім високим стандартам. Їх виробляють із сталі марок AISI316 та AISI304.

Також компанія Армашоп пропонує продукцію трубопровідної арматури з нержавіючої сталі таку як: крани кульові, дискові затвори, фільтри, зворотні клапани, фланці, клампові з'єднання, фітинги різьбові та приварні.

 

Марка сталі AISI 304

Найчастіше застосовується у харчовій промисловості за рахунок своєї універсальності. Має досить хорошу опірність до корозії, у тому числі і агресивних середовищах. Також поширена у хімічній, нафтовій, текстильній та фармацевтичних промисловостях. Вміст хрому становить 17,5–20% та нікелю від 8 до 11%. Даний тип сталі чудово застосовується у виготовленні обладнання для харчової галузі.

Переважання цієї марки над іншими полягає в тому, що її набагато простіше використовувати у глибокій витяжці при виготовленні нержавіючих раковин, каструль та інших промислових товарів, що виготовляються методом штампування.

 

Марка AISI 316

Виготовляється шляхом додавання в сталь aisi 304 легуючого елементу — молібдену. Це підвищує корозієстійкість, працездатність у високих температурах, а також збереження якостей в агресивних середовищах, наприклад, кислотних.

Вміст хрому від 16 до 18,5%, нікелю від 10 до 14% і молібдену від 2 до 3%. Застосовується у нафтогазовій, суднобудівній та хімічній промисловостях. Використання у транспорті та будівництві обумовлюється тим, що має привабливий зовнішній вигляд поверхні.

 

Нержавіюча сталь AISI 316Тi

Містить у собі титан, тому вона відрізняється високим рівнем міцності і знаходить собі застосування у хімічній та харчовій промисловостях. Популярна за рахунок хороших характеристик і відмінної стійкості до корозії.

 

Марка AISI 201

Сталь AISI 201 є недорогим аналогом сталей 300-ої серії. А саме спостерігається схожість складу з AISI 304. Але все ж таки в AISI 201 помітно нижче кількість нікелю в складі, при цьому вище вміст марганцю. Така сумісність допускає значне здешевлення вартості марки AISI 201, і це зберігає її високу опірність до корозії та інші важливі характеристики.

Саме тому вона часто задіяна у виготовленні різних кухонних предметів, харчового обладнання, де безпосередньо взаємодіє із продуктами харчування та водою.

 

Таблиця порівняння кількості хімічних елементів у марках AISI

Марка
AISI
Вміст елементів в %
C< Cr Ni Mo Mn< Si< Ti<
201 17 15,25 1,25 - 9,5 0,03 -
304 0,08 18-20 8-10,5 - 2 1 -
304L 0,03 18-20 8-12 - 2 1 -
316 0,03 16-18 10-14 2-3 2 1 -
316L 0,03 16-18 10-14 2-3 2 1 -
316Тi 0,03 16-18 10-14 2-3 2 1 1
321 0,08 17-19 10,5 - 2 1 1
430 0,05 16-18 - - 0,7 0,65 -

 

Які властивості повинна мати нержавійка при контакті з харчовими продуктами

У харчовій промисловості більшість процесів, пов'язаних з приготуванням харчових продуктів, відбувається в умовах, які можуть негативно впливати на властивості матеріалів.

Таким чином, для виробництва різних типів харчового обладнання та тари необхідно використовувати спеціальні харчові нержавіючі сплави. При контакті з продуктами харчування вони не вступають у реакцію, не містять токсичних елементів. Тому не може відбуватися жодних хімічних процесів.

Таке обладнання регулюється стандартами DIN та ISO. Крім стійкості до корозії, вироби цього типу зберігають гладкість поверхні протягом терміну експлуатації. Що дуже важливо для обробки та обслуговування обладнання.

 

Як визначити харчову нержавійку

Це питання досить часто порушується серед багатьох підприємців, які працюють у харчовому виробництві. Є різні дискусії з приводу того, як визначити харчову нержавіючу сталь від нехарчової.

 

Читайте також статтю Чим відрізняється харчова нержавіюча сталь від технічної?

 

Насправді визначається це дуже просто, у великих пунктах прийому є лабораторії, які облаштовані спеціальним пристроєм спектрометром. З його допомогою дані подаються на комп'ютер та показують точну інформацію про склад сплаву.

Якщо потрібно визначити в невеликих масштабах, можна користуватися підручними засобами. Але треба враховувати, що їхня надійність часто нижча за наукові. Серед таких можна виділити магніт, приклавши його до металу, можемо спостерігати як він не магнітиться. І це означає, що у нас в руках нержавіюча сталь, якщо ж магнітиться, то ми цю сталь категорично не рекомендуємо використовувати в харчовій промисловості. І все-таки цей метод діагностики не завжди точний, тому що сплави мартенситні та феритні мають магнітні властивості.

 

За допомогою магніту можна визначити тільки аустенітні та аустенітно-феритні сплави з високим вмістом хрому та нікелю.

 

Існує ще один спосіб для визначення харчової нержавіючої сталі. Для цього використовуються кислоти різних видів (лимонна, оцтова, винна). Під впливом перерахованих кислот "нержавійка" може покритися легкою червоною плівкою, так і стане зрозуміло, що цей метал іржавіючий.

Треба враховувати ще не мало важливий факт, що є нержавійка, яка магнітиться і її визначити складніше. Щоб це зробити, достатньо помістити частину металу в оцет (2 %) або подібне агресивне середовище на 1–2 дні. Після чого ми помітимо значне потемніння металу у випадку, якщо він не є нержавіючим. А корозійностійкі метали впораються з цим без жодних видимих ​​змін.

 

Детальна розшифровка маркувань нержавіючої сталі